Bemutató: Vanguard Alta Rise hátizsákok

A Vanguard egy új, hat tagból álló táskacsaládot mutatott be, aminek az egyik fele „hírnök féle” oldaltáska („Messenger”), a másik pedig hátizsák. Nálam az Alta Rise hátizsákok jártak egy röpke bemutató erejéig, de a találkozás már így is szerelem volt első látásra: imádom ugyanis az olyan (fotós) hátizsákokat, melyek el vannak látva rejtett zsebekkel, hasznos funkciókkal. És hát az Alta Rise 43, 45 és 48 bőségesen kapott effélékből!

A három hátizsák nagyon hasonlít egymásra. A méreten kívül csak apróbb, viszont annál fontosabb eltérések vannak köztük: a legkisebb a 43-as, ez egy afféle „Slinger”, avagy egy pántos hátitatyó, amit a Vanguard korábbi, azonos kialakítású táskáinál már megismert ötletes hevederrendszerrel lehet kényelmesen, hátizsák módjára hordani. A középső a 45-ös jelölésű, ami rendes, a hátizsákokra jellemző vállpántokat kapott, és már állványnak kialakított tárolóval is fel van szerelve. Végül a 48-as a legnagyobb, ami mindazt tudja, amit a 45-ös, de már notebook-fiókkal is kényeztet. A nagy hasonlóság miatt tehát nem fogom az összes terméket részletesen bemutatni, mert csak ismételném magam.

Külön jó pontot ért nálam a feltűnést mellőző, klasszikusnak nevezhető megjelenés, ami nem kürtöli világgá, hogy „fotós hátizsák vagyok, nagy értéket hordozok!”. A táska hátoldalán máris láthatjuk az első kis, cipzáras zsebet, amiben például papír zsebkendőcsomagot, esetleg egy doboz cigit (csak a méret szemléltetése miatt említem), vagy némi aprópénzt tárolhatunk. Nagyobb értéket, fontos iratokat, mobilt én ide nem raknék, mert hátulról könnyen hozzáférhető a tolvajoknak is.

Aztán jön a zsebözön, amint az a fenti kollázson is jól látszik. Van több kisebb méretű rekesz, de akad olyan is, ami belül kétfalú, és valamivel nagyobb kialakítású, akár egy 8”-os táblagép is elférhet benne. A fenti kép jobb felső része mutatja a kétfalú zsebet, ahol a fekete rész egy külön fach, míg a sárga már a táska belsejéhez ad hozzáférést. A fotós cuccainkhoz nem csak a nagy főcipzár elhúzása után férhetünk hozzá, hanem az oldalsó nyíláson keresztül is (jobb alsó képrészlet).

A Vanguard Alta Rise 43 egyik oldalán egy sima, nem zárható, gumis szájú zsebet találunk, ahová befér egy összecsukható esernyő, vagy egy félliteres vizes flakon, esetleg papír alapú térkép, összetolt monopod. A másik oldalon a belsőhöz való hozzáférést biztosító oldalnyílás látható, ami – természetesen – cipzáras. Ennek az oldalában van egy kisebb zseb, amiben az esőköpenyt találjuk.

Egy szintén nem épp elhanyagolható részlet az Alta Rise hátizsákok esetében, hogy a belső méretet egy külső cipzár elhúzásával némileg megnövelhetjük! Hány olyan hátizsákkal volt már dolgom, hogy pont egy-két centiméter hiányzott, hogy beférjen még mondjuk a pulóverem a fényképezőgép mellé, de már az istennek se tudtam behúzni a cipzárt, így egész áldott nap a derekamra csomózva kellett magammal vinnem a fél ruhatáramat..

Az Alta Rise-ok belseje két részre oszlik (alaphelyzetben, mert a szeparátorok áthelyezésével úgy alakítjuk, ahogy kedvünk tartja): felül egy általános célú, nagyobb, egybefüggő térfogatú rekesz található, ahová ruhadarabokat (zokni, alsónemű stb.), szendvicset, töltőt, mobil merevlemezt, memóriakártyákat (ezeknek két külön fach áll rendelkezésükre, ahol külön jelölve van a „szabad” és a „megtelt” memóriakártyák részére fenntartott zseb) és hasonló csecsebecséket tehetünk.

Alul látható a fotós szekció, amibe alaphelyzetben öt kisebb (m4/3 rendszer esetén öt közepes méretű) objektív, illetve egy fényképezőgép egy felcsavart optikával helyezhető el kényelmesen. Ez utóbbihoz tudunk kívülről közvetlenül hozzáférni az oldalsó nyíláson keresztül. Érdemes tehát egy általános célú (mondjuk egy ekv. 24-70 mm) optikát felcsavarva tartani a gépen. A lenyíló cipzáras fülben egy nagy rekeszt találunk, ahol a táblagépnek egy külön, tépőzárral zárható fiókja van. A másik zsebrészbe könyvet, nagyobb füzetet, illetve az Alta Rise 43 esetében egy pici netbookot vihetünk magunkkal.

Amint látható, az AR43 ideális a m4/3 rendszerhez. Bár a Panasonic DMC-GX7 / 7-14 mm F4 páros szinte elvész benne, egy GH5 egy 12-35 mm F2.8-cal, vagy egy Olympus OM-D E-M1 Mark II és egy 12-40 mm F2.8 tökéletesen kitölti a teret.

Amint említettem, az AR45 már a klasszikus hátizsák-formát követi a két vállpántjával. A külső formavilág itt is ugyanaz, mint a kisebbiknél. A hátoldalon egy rejtett, cipzáras zsebet találunk, ahová mobilt, iratokat lehet elrejteni (ez szintén megvan az összes modellnél).

A zsebek is ugyanúgy megvannak – leírás: lásd fentebb.

Kép forrása: Tripont

A fontos újítás, hogy ennél a táskánál már a kisebb, esetleg közepes méretű fotós háromlábak elhelyezése is megoldható, külön pántok gondoskodnak a biztonságos felcsatolhatóságról. Ha a táska megvan pakolva fotós felszerelésünkkel, akkor nem érezzük féloldalasnak a terhelést a felszerelt tripoddal sem.

A belső kialakítása is ugyanaz, csak valamivel nagyobb. Ide már mondjuk egy nagyobb MILC rendszer elemeit is kényelmesen el lehet helyezni.

Oldalnézetből is ugyanaz a helyzet, különbséget csak az „Alta Link” csatolórendszer jelenti (háromláb pántok és társai).

Végül, a legnagyobb a három hátizsák közül az AR48, ami akár már egy közepes méretű tükörreflexes gépnek is otthont nyújthat. Az Alta Rise 48 tudja mindazt, amit a két kisebb modell, de ebbe a táskába már egy nagyobb, akár 15,6”-os notebook is belefér, így külföldi utazáshoz remek társunk lehet.

A notebookot oldalról, egy cipzárral zárható rekeszbe kell betolni. A mobil számítógép bőségesen párnázott helyre kerül, ami hátunk és a fotós szekció felől egyaránt védelmet élvez. Az ideális gépméret a 14-15 hüvelykes képátló, de én a 15,6”-ost is be tudtam tolni.

A belső kialakítása itt is ugyanaz, mint az AR43 és az AR45 esetében, csak a dimenziók nagyobbak valamivel.

Mindhárom modellnél garantált a kényelmes hordhatóság, hiszen a vállpántok kellően szélesek és párnázottak, a hátunkkal érintkező felület pedig szellőzik („Vanguard Air System”), így nem izzad ránk hosszabb viselés közben sem. Többen kérdezték már tőlem, hogy a fotós táskák egyes esetekben miért rikító belső színekkel vannak kialakítva. Nos, a válasz kézenfekvő: a kanárisárga alapon kifejezetten könnyen észre lehet venni a jellemzően fekete fotós cuccokat 🙂

Az Alta Rise 45 és 48 esetében már az Alta Linkkel is találkozhatunk, ami az állványok megfelelő elhelyezését garantálja. Az Alta Linkhez az Alta Action nevű, háromlábak részére kialakított (külön megvásárolható) táskákat csatlakoztathatjuk, ha állványunkat nem „pőrén” akarjuk cipelni.

Tőlem az Alta Rise hátizsákok mind megkapják a „Kedvenc” jelzőt, így Aranyérmesek lettek. Összefoglalva: rendkívül jól kihasználható tároló rekeszek, praktikus, igény szerint alakítható belső (fotós és általános szekció), kényelmes viselet, és masszív, strapabíró kialakítás. No, meg persze az ár/érték arány is jól el lett találva: az AR43 bruttó 30 900 Ft, az AR45 bruttó 39 900 Ft, míg az AR48 bruttó 49 900 Ft. Jelenleg mindhárom termék raktárról megvásárolható a Tripont Foto Video Kft. szaküzletében!

Vanguard Alta Rise 43, 45, 48 hátizsákok

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...