Kívánságlistám a Nikon D850 fényképezőgépet illetően

A Nikon D800/E és a D810 remek fényképezőgépek voltak. A D810 a natív ISO 64-es értékével külön megdobogtatta a szívemet. Azonban az elmúlt évek során sokat fordult a Föld, és bizony, vannak/lennének olyan elvárások, aminek a D810 már nem tud maradéktalanul megfelelni. Ma reggel a Nikon pedig bejelentette a D850 fejlesztését – szerintem a készülék már rég kész is van, csupán a vezérlőszoftverét csiszolgatják még a mérnökök a tesztelők visszajelzései szerint. Összeállítottam egy rövid listát, hogy én mit látnék szívesen a D850-ben, íme:

  • 50 MP-es felbontás: tudom, nem mindenkinek van rá szüksége, de a Canon EOS 5Ds R képei olyan lenyűgözőek, és részletgazdagok voltak, hogy megkívántam a nagyobb képméretet.
  • A D5 fókuszrendszere: jó lenne, ha a D850 is megkaphatná a D5 AF rendszerét. Elsősorban a fókuszmezők száma miatt lenne érdekes a dolog, de egye fene, az is megfelelne, ha a mostani (a D810) fókuszrendszerét kapná, viszont az AF mezőket egészen a kép széléig kitolnák, és az AF érzékenységén még javítanának egy FÉ értéket.
  • Maradjon a natív ISO 64 (vagy még alacsonyabb) érzékenység: tájfotósoknak nem csak a felbontás, hanem az alap ISO érték zajmentessége is fontos.
  • Széles dinamikatartomány: a D5-ben sokan csalódtak, mert a dinamikája kicsit szűkebb lett, viszont az APS-C szenzoros D500 bődületes tartalékokkal rendelkezik. A D850 esetében is jó lenne, ha a D500 tartományát még tovább tudná tágítani a gyártó!
  • Lassított videó: sokan a 4K-ra teszik a hangsúlyt, nekem viszont elég lenne a kiváló minőségű Full HD felbontás is, ha a frekvenciát mondjuk legalább 240 kép/mp-ig fel lehetne tolni. Aztán jöhet HD-ban a 960 fps is..
  • Memóriakártya: a Lexar bedőlése után már annyira nem vagyok ráizgulva az XQD szabványra, hiszen drága és kérdéses lett a sorsa. Az SD formátum is szépen fejlődik, szerintem az új UHS-II kártyákban is van már bőven tartalék, nem kell erőltetni a drága, egzotikus formátumokat. Két foglalat, amik támogatják az UHS-II formátumot elégnek tűnik egyelőre.
  • Dönthető kijelző: eleinte még a gondolattól is idegenkedtem, de időközben nagyon megszoktam, megszerettem a dönthető ÉS kihajtható, lehetőleg érintésérzékeny kijelzőket, így a D850-ben is szívesen látnám ezt a „fejlesztést”.
  • Megvilágított kezelőfelület: az Olympus E-620 óta egyszerűen nem értem, hogy miért nem alap az összes fényképezőgépben, hogy megvilágíthatóak legyenek a nyomógombok. Ki ne maradjon a D850-ből!
  • Váz mérete: „Kisebb, könnyebb legyen!” – aztán minek? Oké, az nem baj, ha kisebb súlyt kell cipelnie a fotósnak, de minek legyen kisebb, ha egyszer így kezelhető kényelmesen? Nincs nagy kezem, de mindig is utáltam az agyon miniatürizált gépeket, mert egyszerűen kényelmetlen és körülményes a munka velük. A D810 mérete pont jó volt.
  • Vezeték nélküli vezérlés: ma már alap, és szerintem a Nikon sem fogja kihagyni a WiFi, az NFC és a Bluetooth modulokat a D850-ből.

Nos, röviden ennyi jutott eszembe, biztos lesz még ötletem, kívánságom, de ez valószínűleg már nem fogja befolyásolni a D850 fejlesztését.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...