Teszt: Nikon D850

Képminőség

A D850 egy teljesen új, hátulról megvilágított (BSI) full frame CMOS szenzort kapott, ami egyedülálló a Nikon történelmében. Az internetes szakfórumokon sokan tippelgettek, hogy vajon ki gyártotta a lapkát, mert a Nikon maga nem gyárt, és tudomásom szerint soha nem is gyártott, csupán tervezi a szenzorokat. Lehet továbbra is találgatni – egy tipp: nem a Sony gyárából származik a képérzékelő! A 45 MP-es lapka és az Expeed 5 jelfeldolgozó processzor nagyon jó képminőséget ígér, így kíváncsian vágtam neki a vizsgálódásnak.

Így állítottam be a gépet a teszthez: „Semleges” profil, JPEG finom* tömörített minőség, L-RAW 14-bit tömörítetlen változatban, összes zajszűrés, összes képjavító algoritmus (Active D-Lighting, Vignettálás, optikai korrekciók stb.) kikapcsolva. A váz az 1.00 firmware verzióval volt ellátva:

A RAW fájlok konverzióját az Adobe Camera RAW beépülő moduljának legfrissebb, 9.12.1.790-es változatával végeztem az alapbeállítások megtartásával. Ha kellett, kizárólag az expozíció csúszkáihoz nyúltam. A képmintákat a korábban említett objektívekkel készítettem el. Az ISO-s képek a 24-70 mm F2.8E ED VR Nikkorral készültek, íme:

 

 

 

 

(Balra a gép JPEG-e, jobbra a RAW konverzió – kattints a nagyobb képekért!)

A D850 saját képalkotó algoritmusa által létrehozott JPEG állományok a tesztképek alapján egészen ISO 3200-ig nagyon jó minőségűek, ISO 6400-ig jó minőségűek (a finomabb részletek itt már azért kezdenek elmosódni), ISO 25 600-ig elfogadhatóak, majd a kiterjesztett érzékenységi értékeken már csak a végszükség esetére ajánlottak. A RAW fájlokból legyártott képek alapján bő 1 FÉ előnyre tehetünk szert, tehát gyakorlatilag az ISO 6400-as képek is nagyon jó minőségűek, a finomabb részletek is megvannak még, igaz, kissé szemcsésen.

A fényképezőgép elég tisztességes használható dinamikatartománnyal rendelkezik, ahol főleg a bebukott képrészleteket lehet előhozni sávosodás (banding) és zajosodás nélkül. Még a 2,5-3 FÉ-vel alá exponált részeken is szépen előhozhatóak a részletek. A kiégett felületek egy része is menthető, de messze nem olyan mértékben, mint a bebukottak.

A képmintákat feltöltöttem a szerverre, ott többek közt pár RAW fájlt is találtok, amin mindenki maga is kísérletezhet. Vigyázat, a JPEG állományok akár 40 MB-osak is lehetnek (a RAW fájlok 100 MB körüliek)!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...