A HEIF (kép)formátumról röviden

A High Efficiency Image File Format (HEIF) konténert a Moving Picture Experts Group (MPEG) csapata fejlesztette ki az MPEG-H Part 12 (ISO/IEC 23008-12) formátumra építve. A HEIF alapkövetelményeit 2013-ban fogalmazták meg, amit egy másfél éves fejlesztés követetett; végül 2015 nyarára elkészült az új formátum, ami nem csak állóképek, hanem képszekvenciák eltárolására is alkalmas. A szunnyadó HEIF felemelkedését valószínűleg az Apple fogja meghozni, mivel az iOS 11 és a High Sierra immár natívan támogatja.

A HEIF formátumnak egyrészt digitális kamerák és okostelefonok esetében látni előnyét, ugyanis sorozatfelvételeket, képsorokat, illetve képeket és velük egyidejűleg felvett videókat is egyetlen fájlként képes eltárolni (alacsony felbontású JPEG előnézettel). A HEIF lehetővé teszi teljes képkollekciók egyetlen fájlban való eltárolását, így az anyagok megosztása is könnyebbé válhat. Másrészt a képszerkesztés is leegyszerűsödhet adott esetben: a képorientáció és a képvágás a HEIF alapfunkciói közt található, így ezeket a lépéseket elvégezve nincs szükség újrakódolásra. Ezen túlmenően a HEIF olyan keretrendszert biztosít a képszerkesztéshez, amely non-destruktív szerkesztést is támogat: a képszerkesztő alkalmazások szerkesztési utasításai (makrók, szkriptek stb.) az eredeti képpel azonos fájlban kerülnek eltárolásra.

A HEIF fájlokban eltárolt média a High Efficiency Video Coding (HEIC) standarddal (H.265) van betömörítve. A formátum egyaránt támogatja a veszteséges és veszteségmentes adattárolást.

A HEIF konténer következő adattípusok eltárolására képes:

  • Képi elemek: különálló képek, képtulajdonságok és bélyegképek
  • Képváltozatok (származtatott képek): egy-egy kép változatának elkészítése futásidő alatt történik (pl. forgatás); a képváltozatok tárolása csupán minimális többlethelyet igényel, mivel csak a leírást (a képmódosítás menetét) kell eltárolni. A képváltozatok nem önállóak, hanem függenek a szülőképtől
  • Képszekvenciák: cinemagráfok (részletekben animált állóképek), képsorok, sorozatfelvétel képei, ezek tulajdonságai és bélyegképei, prediktív képsorok (az egyes képek közti azonosságokat meghatározhatjuk, tehát csak az eltéréseket kell eltárolni – így a fájlméret drasztikusan csökkenthető még akkor is, ha több tucat kép található a HEIF fájlban)
  • Külső képelemek: pl. mélységtérkép, alpha sík stb.
  • Metaadatok: EXIF, XMP és hasonló metaadatok
  • Hangsávok

A HEIF formátummal tehát a JPEG is helyettesíthető: nem csak a felsorolt lehetőségek nyújtanak többletértéket, hanem a kisebb fájlméretek is (átlagosan feleakkora egy kép HEIF-be kódolva, mint annak JPEG változata), valamint a 10-bites színmélység (a JPEG 8-bitest támogat). Számos képminta található ezen a linken, illetve itt. (Forrás: wikipedia.org, nokiatech.github.io)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...