A Mesterséges Intelligencia már őrült dolgokra képes képjavítás téren

Hatalmas fejlődés tapasztalható a gépi tanulás és a Mesterséges Intelligencia terén, és ez komoly hatással van a „gépek látására” és a gépek képalkotási képességeire vonatkozóan is. De nem csak a képalkotás során végzett munka, hanem a már elkészített fotók feljavítása is új szintekre emelkedett: a legújabb kutatások az alacsonyfelbontású felvételek felskálázását tűzték ki célul, az eredmények pedig döbbenetesek!

Kép forrása: Tübingeni Max Planck Intelligens Rendszerek Intézete

Emlékszel, amikor kedvenc bűnüldöző sorozatodban az egyik főhős megkérte a laborost, hogy a körömpiszoknyi fotót nagyítsa ki falméretűre úgy, hogy minden apró részlet láthatóvá váljon? Nos, amin hónapokkal ezelőtt még csak mosolyogtunk, az mára arcunkra fagyaszthatja a vigyort, mert ez a technológia már rendelkezésre áll! A fenti kép egy példája annak, amire manapság már képes a Mesterséges Intelligencia: az EnhanceNet-PAT névre keresztelt algoritmust a Tübingeni Max Planck Intelligens Rendszerek Intézetének kutatói fejlesztették ki.

A szakemberek egy normális felbontású képből létrehoztak egy pixeles, alacsonyfelbontású verziót, majd rábízták annak felskálázását a rendszerre, ami olyan jó munkát végzett, hogy az eredeti és a feljavított szinte megkülönbözhetetlen egymástól. Egyedül kinagyítva látszanak a finom részletek közti eltérések:

Kép forrása: Tübingeni Max Planck Intelligens Rendszerek Intézete

A hagyományos felskálázó eljárások a hiányzó pixeleket a környezetük alapján pótolják, ám ennek általában elmosódás lesz az eredménye. A kutatók az új eljárásnál gépi tanulást alkalmaznak, melynek során az eredeti, nagyfelbontású kép tanulmányozásából az algoritmus képes lesz arra, hogy kikövetkeztesse a hiányzó részleteket. Ha egy új, a gép számára ismeretlen alacsonyfelbontású képet mutatunk az algoritmusnak, az így már képes lesz arra, hogy az adatbázisa alapján kikövetkeztesse a legjobban odaillő mintázatot. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...