Milyen objektívet vegyünk elsőnek, vagy a kitobjektív után?

Szóval, megvetted a legújabb, legjobb fényképezőgépet, és most ott vagy megfelelő objektív nélkül. Vagy kezdő vagy és ez az első rendszered, vagy rendszert váltottál, és fogalmad sincs, hogy melyik optika illene a legjobban az új motyóhoz. Bár a legtöbb újonc a váz mellé kínált kitobjektívet választja első lencserendszernek, vannak ám ettől sokkal jobb, vonzóbb megoldások is! Nos, a kérdést több oldalról lehet megközelíteni, de ha már az imént említett „újoncok” csoportjához tartozol, akkor szinte teljesen nyitottak a lehetőségek. Ha viszont már nem vagy kezdő, sőt, adott feladatkörre szakosodtál, akkor valamelyest szűkíthető a „most mit vegyek” termékek köre.

A leggyakrabban ajánlott objektív

Kétség sem férhet hozzá, hogy a minden idők leggyakrabban ajánlott lencserendszere az a fránya „ötven-egynyócas”, amit minden fényképezőgép rendszerben meg lehet találni. És azt kell mondjam, nem véletlenül ajánlják világszerte haladók és profik az 50 mm F1.8-as optikát! Általában olcsó, általános látószöget kínál, az F1.8-as kezdő F-értékkel éjszakai felvételeket is lőhetünk, ráadásul ez a blendenyílás már arra is elég, hogy elkezdjünk játszadozni a bokeh-val, a téma kiemelésével, szeparálásával. Valóban nagyon jó alternatíva, sokoldalú, makró közgyűrűvel pedig makrózásra is használható!

További erősen ajánlott objektívek

Van, akinek túl szűk lesz a mindennapos fotózáshoz az ötvenes látószöge. Neki a 35 milliméteres variáns ajánlható. Általában ezeket is lehet kapni F1.8-F2.0 kivitelben, és ezek sem drágák, ugyanakkor – szerintem – valamivel közelebb állnak az emberi látáshoz, ezért kellemesebb, természetesebb a befogható látótér.

Mindennapi használatra erősen ajánlott egy alapzoom, ami általában már „zsebbe nyúlós”, azaz nem olcsó mulatság: a 24-70 mm F2.8 és a 28-75 mm F2.8 nagy kedvencek, a viszonylag nagy, konstans kezdő F-érték sokoldalú bevethetőséget kínál, ráadásul ez az átfogás az „átlagos fotózáshoz” leggyakrabban használt tartományt fedi le. Akinek kell a nagyobb látószög, az válassza a 24-70-est, aki picit hosszabbra vágyik, az nézze meg a 24-105 mm F4, 24-120 mm F4 variánsokat is. Ezekben általában már beépített képstabilizátor is található.

A Sigma 24-70 mm F2.8 DG DN | Art

Aki szeret portrézni, az a 85-135 mm közti kínálatot se hagyja figyelmen kívül. Jó választás a portrézás megízlelgetésére a 85 mm F1.8, ami nem viszi csődbe a családi kasszát, ráadásul kis veszteséggel továbbadható, ha mégsem jönne be a buli. Aki komolyabban szeretne foglalkozni a portréfotózással, az vessen egy pillantást a 85 mm F1.4-re, vagy akár a 100-105 mm F2.8 makrókra, esetleg a 135 mm F1.8/F2.0 lencserendszerekre. Ez utóbbi gyújtótávolság már kissé szűk, jellemzően fej/arc leképezésére használják (nyilván hátrébb lehet menni, ha van hely a fotózáskor, akkor pedig kisebb mélységélesség érhető el a hosszabb gyútáv miatt).

Egy régi kedvenc, a Canon EF 135 mm F2.0 L USM

Aki sokat utazik, képes elfogadni a kompromisszumokat, az választhat magának egy ultrazoomot, mint például a 28-200, vagy a 28-300 mm-es variánsokat. Ezeknél figyelembe kell venni, hogy már nem konstans a kezdő F-érték, ráadásul biztosan nem F2.8-ról indulnak majd, hanem inkább F3.5-F4.0-ről (nagylátón), és F5.6-F6.3 körül végződnek a telés végükön. A képminőség sem lesz tökéletes: színhibák, lágyabb rajz az egyik, vagy a másik végén a tartománynak, nagyobb geometriai torzítások és hasonlók léphetnek fel. Ugyanakkor jellemzően könnyűek, elfogadható méretűek, szóval minden táskában elférnek egy vázzal.

Ez egy nagyon szép sor a m4/3 rendszerhez

A nagylátó, ultra-nagylátó objektívek szintén nagyon érdekesek lehetnek: nem csak tájfotózáshoz, hanem ingatlan- és épületfotóhoz is rendkívül jól használhatók a rektilineáris optikák. A régebbi, variábilis F-értékű 12-24 mm-es már elfogadható áron mennek a használtpiacon, de akinek ki vannak tömve a zsebei húszezresekkel, az bevállalhatja például a Canon 11-24 mm F4-es „Luxus” objektívjét, ami „nonpluszultra” fotózási élményt nyújt. Nekem nagy kedvencem a 12-24 mm-es tartomány; ha kell a fényerő, akkor a 14-24 mm F2.8-ak közül válassz, ezekkel egy modern vázra csavarva akár barlangfotózni is lehet.

A Sigma 14-24 mm F2.8 DG DN | Art

Ha szereted a közeli témákat, illetve a legapróbb részletekre vagy rákattanva, akkor egyértelműen a makró objektívek közül kell választanod. Rengetegféle létezik, választani nem könnyű. Ha félénk rovarokat vennél célba, akkor minél hosszabb gyújtótávolságút válassz (105-150 mm, vagy még hosszabbat), így nem kell belemásznod az arcukba az optikával. Az igazi makró objektíveknél a nagyítás legalább 1:1 arányú, de vannak 2:1, sőt, akár 5:1 nagyítást kínáló darabok is – nyilván nem olcsón.

Sajnos, egy autó árát is el lehet költeni ezekre a szépségekre

És akkor még nem esett szó a szakosodott lencserendszerekről..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...