Három új objektívet jelentett be a Sigma

A mai napon három új, izgalmas lencserendszert leplezett le a Sigma: megérkezett a 17 mm F4 DG DN | Contemporary, a 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary, illetve az 50 mm F2 DG DN | Contemporary. Mindhárom objektív legfontosabb ismérve a kompakt méret mellett a kiváló képminőség. Míg a 17 és az 50 milliméteres optikák a full frame méretű képérzékelőket is kirajzolják, addig a gyártó 23 milliméteres újdonsága kifejezetten az APS-C (és kisebb) méretű szenzorokra lett optimalizálva. Lássuk a részleteket!

Sigma 17 mm F4 DG DN | C

A Sigma a 17 mm F4 DG DN | Contemporary-t az „ékszerdoboz” kategóriát képviselő I-sorozat tagjaként leplezte le – a lencserendszert önmagában már a kimagasló építési minősége, az igényes anyaghasználata is kiemeli a tömegből. Apró méretének és kis tárgytávjának hála tökéletes kísérője minden fotósnak a hétköznapokban. A Sigma 17 mm F4 DG DN | C Leica L- és Sony E-bajonettel készül, optikai formulája nyolc csoportba rendezve összesen kilenc lencsetagot tartalmaz (köztük két SLD és három aszférikus kialakításút találunk). A blende írisze hét darab lekerekített alakú lamellából áll, ahol a nyílást egészen F22-ig lehet szűkíteni. A legnagyobb nagyítási arány 1:3,6, a legkisebb tárgytáv 12 cm. A szűrőmenetbe 55 mm-es filterek csavarhatók; a 220 grammos tömeghez 64 x 50,8 mm-es terjedelem társul. Gyárilag része a csomagnak a virágszirom alakú Napellenző, az első és a hátsó lencsevédő kupak, illetve egy mágneses, fém lencsevédő kupak, amit a frontlencse elé helyezhetünk fel a tubusra.

Az objektív kompatibilis a Sony vázak DMF, AF+MF és AF-segéd funkcióival csakúgy, mint a különféle képkorrekciós módokkal (CA, torzítás, peremsötétedés stb.). A gyors és néma élességállításért egy léptetőmotor gondoskodik, ami mozgóképek készítésekor is remek reakciót ígér. A fókusz- és a rekeszgyűrűn kívül AF/MF kapcsolót is kapott az objektív, így nem kell a váz menüjébe túrni az automatikus és a kézi fókusz közti váltáshoz. A lencserendszer – természetesen – kompatibilis a Sigma USB DOCK UD-11-gyel (csak L-bajonettes verzió esetén). A tubusra masszív, bronzból kialakított bajonettet szereltek, ami ráadásul szigeteléssel is el van látva.

Sigma 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary

23 milliméteres optikáját APS-C szenzoros gépekre hegyezte ki a Sigma: a 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary körülbelül olyan látószöget kínál, mint egy full frame lapkás fotógépen egy 35 mm-es optika. A japán gyártó DC DN szériájában ez az ötödik lencserendszer, ráadásul a lehető legjobb képminőséget garantálja. A kompakt objektív optikai formulája tíz csoportba rendezve összesen 13 lencsetagot tartalmaz, amelyek közül 3 db SLD, 2 db pedig aszférikus. A blende íriszét kilenc lamella alkotja, amelyek kör alakú nyílást nyújtanak. A fényrekeszt F1.4 és F16 közti értékekre lehet szűkíteni. Az objektív legkisebb tárgytávja 25 cm, terjedelme 65,8 x 78,9 mm, tömege 330 gramm. A szűrőmenet átmérője csupán 52 mm, tehát kedvező áron megúszhatjuk a filterezést.

Ez az objektív is kompatibilis a Sony vázak DMF, AF+MF és AF-segéd funkcióival csakúgy, mint a különféle képkorrekciós módokkal (CA, torzítás, peremsötétedés stb.). A gyors és néma élességállításért egy léptetőmotor gondoskodik, ami mozgóképek készítésekor is remek reakciót ígér. A lencserendszer L-bajonettes változata kompatibilis a Sigma USB DOCK UD-11-gyel. A tubusra masszív, bronzból kialakított bajonettet szereltek, ami ráadásul szigeteléssel is el van látva.

Sigma 50 mm F2 DG DN | Contemporary

A Sigma 50 mm F2 DG DN | Contemporary is az I-sorozat képviselője, így hát nem csoda, hogy kimagasló építési minőség és kiváló képminőség jellemzik. Eddig hiányzott a sorozatból a standard látószöget kínáló optika, amit ezzel az újdonsággal most pótoltak is a Sigma tervezői. Csakúgy, mint az előző kettő, az 50 mm F2 DG DN | Contemporary is Leica L-, illetve Sony E-bajonettel vásárolható meg. A tubusban kilenc csoportba rendezve mintegy tizenegy lencsetag helyezkedik el (1 db SLD, 3 db aszférikus elem). A blende íriszét kilenc darab lekerekített formájú lamella alkotja – az általuk bezárt nyílást egészen F22-ig lehet szűkíteni. A tubuson a fókuszgyűrű mellett blendevezérlőt is találunk, de az AF/MF közti váltáshoz sem kell menübe lépnünk, amit a dedikált kapcsolónak köszönhetünk.

A 70 x 70 milliméteres terjedelemhez 345 grammos tömeg társul, a szűrőmenet átmérője pedig 58 mm. A legkisebb tárgytáv 45 cm, a legnagyobb nagyítási arány 1:6,9-hez. A gyári csomag része a Napellenző, az első és a hátsó lencsevédő kupak, illetve egy mágneses, fém lencsevédő kupak, amit a frontlencse elé helyezhetünk fel a tubusra. Természetesen ez az objektív is kompatibilis a Sony vázak DMF, AF+MF és AF-segéd funkcióival csakúgy, mint a különféle képkorrekciós módokkal (CA, torzítás, peremsötétedés stb.). A gyors és néma élességállításért jelen esetben is egy léptetőmotor gondoskodik, ami mozgóképek készítésekor szintén kiváló reakciót ígér.

Mindhárom objektív lencsetagjait ellátták az úgynevezett Super Multi-Layer Coating bevonattal, ami kemény kontrasztot biztosít úgy, hogy közben eliminálja a belső becsillanásokat és szellemképeket. Az újdonságok L-bajonettes verziói támogatják a lineáris és a nem-lineáris fókuszmotor-működést. Árak és egyéb információk hamarosan!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...