Villogjunk! A Nissin i40 vaku bemutatója

Lassan három éve már, hogy a Nissin bemutatta i40 típusú, kompakt méretű – ezért elsősorban a tükör nélküli rendszerkompaktokhoz illő – rendszervakuját, amit Canon, FujiFilm, m4/3, Nikon, illetve Sony fényképezőgépekkel kompatibilis talppal egyaránt lehet kapni. A 40-es kulcsszámmal (105 mm-en, ISO 100 mellett) rendelkező, csupán 203 grammot nyomó kis villanó ekvivalens 24-105 milliméteres tartomány levillogására képes a beépített zoomfejnek köszönhetően, de ha a beépített előtétet kihúzzuk, akár 16 mm-es gyújtótávolság bevilágítására is képes.

Kis mérete ellenére nagyon komoly eszközzel állunk szemben: a fej mindkét irányba 180°-ban elforgatható, míg felfelé teljes 90°-ban dönthető. Nem csak AF segédfénnyel, hanem a kor szellemének megfelelve egy 2 db LED-ből álló lámpával is ellátta a gyártó az i40-et. Ez a folytonos fényforrás, aminek fényereje kilenc lépésben állítható, videózáshoz használható.

A gyári csomagban a vakun kívül megtaláljuk a szokásos kiegészítőket, mint a tároló tokot, a talpat, és a fehér fénylágyító előtétet.

Mérete alapján nem is gondoltam volna, de a Nissin i40 meglepő módon nem két, hanem négy ceruzaelemmel, illetve akkuval működik. Próbáim során a már jól bevált Eneloop 1800 mAh-s egységeit használtam, aminek eredményeként viszonylag rövid újratöltési ciklusokat kaptam (két teljes, azaz 1/1 energiájú villanás közben 2,9 mp-et kellett várni).

A villanófej a már említett nagylátószögű előtéten kívül egy kihúzható, miniatűr derítőlappal is el lett látva, aminek hatására a plafon felé derítve nagyobb fénymennyiség juttatható a téma irányába.

A fejegység forgatás és döntés közben elég határozott hangú kattanásokkal jelzi, hogy elmozdítottuk egy adott beállításból. A racsnis működés miatt pont megfelelő az igényelt erőmennyiség, ami a fej mozgatásához szükséges.

A rendszervaku hátoldalán a módválasztó tárcsa mellett a villanás erejét, illetve az expozíciókompenzáció előválasztó tárcsáját találjuk. A bekapcsoló gomb több funkciót lát el: egyrészt az egység be- és kikapcsolásáért felel, másrészt hosszabb nyomva tartásával – manuális módban – a zoomfej gyújtótávolságát lehet vele beállítani. A zöld státuszkijelző LED ekkor mindig más színben világít – színkódokat a vakufej tetején találjuk a derítőlap alatt.

A tárcsák egy kissé túl könnyen elforgathatóak, így minden egyes használat előtt érdemes ellenőrizni, hogy a megfelelő értékek vannak-e beállítva.

Észrevételek, szolgáltatások:

  • A fényképezőgép vakusarujába csúsztatáskor mindenképp nyomjuk meg (és tartsuk is benyomva) az „UNLOCK” feliratú gombot, így elkerülhetjük, hogy a rögzítő tüske megsérüljön.
  • A kis rendszervaku nem csak manuális módban használható, hanem TTL (kivéve a FujiFilm vázaival), illetve vezeték nélküli módban egyaránt. Utóbbiban viszont csak Slave-ként használható (A/B/C csoportokban, TTL és manuális beállításokkal egyaránt).
  • A bekapcsolást követően az alaphelyzetben zölden világító LED meg is nyomható, így a vakut elsüthetjük (teszt). Villanások között, míg újratölt az egység, ugyanez vörösen világít; ha manuális módban használjuk az i40-et, akkor attól függően változik a LED színe, hogy épp milyen gyújtótávolságra állítottuk be a fejet (lásd fenti képen a színkódokat).
  • Ha a fényképezőgépet kikapcsoljuk, a vaku energiatakarékos módba kapcsol, majd pár perc után automatikusan kikapcsol. Amennyiben nem használjuk a villanót, úgy az 60 perc elteltével mindenképp kikapcsol.
  • Az i40 m4/3 fényképezőgépekkel használva képes a nagy sebességű vakuszinkronra, ehhez használhatjuk az Automata, a Manuális, de akár a TTL mód is. Ebben a módban 1/8000 mp a leggyorsabb szinkronidő.

A Nissin i40 egy remek kis rendszervaku, ami méreténél és kis tömegénél fogva nagyon jól illeszkedik a MILC-ek világába, de elsősorban a kisebb vázakkal harmonizál, mint amilyen például az Olympus OM-D E-M5 Mark II. Önmagában hobbi célokra, családi összejövetelekhez, családi portrékhoz nagyon jól használható, de ahol már nagyobb tereket kell bevilágítani, oda már kevésnek bizonyult a fénye, így vagy több darabot kell belőle bevetni, vagy nagyobb vakut kell választani. A videózáshoz szánt LED maximális fényerővel sem képes felvenni a versenyt egy dedikált lámpa fényével és rugalmasságával, de deríteni, „vésztartalékként” jól helyt áll. Íme, pár példa a rendszervaku fényére (kb. 1 méterre a témától fényképezve):

Aki egy jó tudású, kicsi, könnyű villanót keres elsősorban m4/3 vázakhoz, annak melegen ajánlom a Nissin i40-et, biztos nem fog benne csalódni! Már csak azért sem, mert az ára is igen kellemes: a Tripont webshopjában bruttó 61 900 forintért lehet megvásárolni. Tőlem ezért jár neki az Ezüstérem, avagy az „Ajánlom”!

Nissin i40 rendszervaku (m4/3)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...