Így lesz kiegyensúlyozott munkakapcsolatod modelleddel

Nick Pecori, aki portré- és divatfotózással keresi kenyerét, az fstoppers.com oldalon közölt cikkében rávilágított arra, mennyire fontos, hogy jó viszonyod legyen alanyoddal a kellemes és hatékony munkavégzés érdekében. Szerinte egyáltalán nem nehéz a megfelelő légkör kialakítása, csupán némi kommunikációra és empátiára van szükség. Mondandóját tíz könnyen követhető pontba szedte össze, íme:

gyerekek

Minden portréfotózás újabbnál újabb kihívások elé állítja a fotóst, hiszen egyesek nyugodtabbak, lazábbak a kamera előtt, mint mások. Vannak, akik szinte azonnal megnyílnak, ugyanakkor másoknak szükségük van pár percre, hogy ellazuljanak és felszabadultan pózoljanak. „Még mielőtt nekimennénk a listának, szeretném tisztázni, hogy a pontokba foglaltakat szabadtéri fotózások során alkalmazom. Nyilván vannak/lesznek olyan helyzetek, ahol el kell térni a leírtaktól, hiszen megeshet, hogy szorít az idő, vagy több emberrel kell dolgoznunk stb., de az összefoglaltak egy stabil kiindulási alapot alkotnak, amit „szemtől szemben” [portrézáskor] használok.” – írja Pecori.

1. Építsd fel a kapcsolatodat a modellel
Nagyon kézenfekvő dolog, ám meglepően sok fotós visszakozik a megfelelő „kémia” kialakításától. Azokon a munkákon, ahol közvetlenül a fotózás előtt csinálják meg a portréalanyom haját, illetve sminkelik a hölgyeket, mindig kihasználom az alkalmat arra, hogy együtt „lógjak” a modellel. A könnyed, fesztelen beszélgetés sokat lendíthet a fotós-modell közti szimpátián.

2. Várj egy kicsit, ne egyből ajtóstul (fényképezőgéppel) ronts rá a modellre
Általában úgy tervezem a fotózásokat, hogy miután elkészült a modell haja, sminkje, és ruhája, pár percet kelljen sétálni a konkrét helyszínig, így séta közben is beszélgetésbe elegyedek az alannyal, hogy tovább lazítsak az izgulós, feszült helyzeteken. Végül is mindannyian emberek vagyunk, teljesen fölösleges a kényelmetlen, kínos légkör. Ahelyett hát, hogy egyből elkezdjek fotózni, megpróbálom az alanyom gondolatait elterelni a munkáról, így sokkal felszabadultabbak a fotózás során.

3. Melegíts be!
Mindig, mindig, mindig melegíts be. Munkáim során az első öt percben igyekszem összemelegedni, összecsiszolódni a portréalannyal. Általában úgy kezdem, hogy szólok neki, ez csak gyakorlás, bemelegítés, nem élesben dolgozunk, így ráhangolódhatunk egymásra. Megengedem, hogy a modell szabadon pózoljon, illetve megkérem, hogy próbáljunk ki egy pár sétálós (mozgós), és egyhelyben állós pózt. Ahogyan múlik az idő, úgy fokozatosan elkezdek beavatkozni, és szinte feltűnés nélkül átveszem a kontrollt. Ez egy remek és bevált módja annak, hogy megtörjük a jeget, és kialakuljon az összhang.

4. Légy magabiztos és beszélgess
Még ha nem is vagy magabiztos, kifelé légy az! Az alanyok könnyen kiszimatolhatják, ha nem vagy biztos abban, amit csinálsz. Emlékszem, amikor elkezdtem a szakmát, alig tudtam legyőzni a félelmemet, hogy embereket fotózzak. Mivel alapvetően egy introvertált és félénk ember vagyok, ezért ez számomra egy óriási kihívás volt. Végül az hozta részemre a nagy áttörést, amikor sikerült legyőznöm félelmemet, és magabiztosságot mutattam kifelé.

Szóval, még azután is, hogy már elkezdted a munkát, beszélgess közben a modellel. Amint azt korábban említettem, szeretem, ha a munkának amolyan „együtt lógás a haverokkal” jellege van, és nagy ívben elkerülöm a komoly, „képekre van szükségünk – most!” hangulatot. Kérdezd meg, honnan származik, milyen projekteken dolgozik – keress közös vonásokat. A lényeg, hogy légy olyan természetes, közvetlen, amennyire csak lehetséges.

5. Pózolás közben is tartsd szóval alanyodat
Ez kicsit másnak tűnhet, de mégis egy nagyon hatékony technika. Míg a modelled pózol, mesélj egy történetet, beszélj hozzá bármiről. Ha ugyanis megtöröd a csendet, azzal elvonod a figyelmét a fényképezőgépről, hangoddal lekötöd a figyelmét, aminek eredményeképpen sokkal természetesebb, ellazultabb lesz az illető kifejezése. Ez a módszer főleg azoknál hatékony, akik láthatóan kényelmetlenül érzik magukat a kamera előtt.

6. Légy pozitív – mindig!
Mindig adj pozitív visszajelzést az alanyodnak. Mondd neki, hogy remekül végzi a dolgát! Szerencsémre eddig tehetséges emberekkel dolgoztam együtt, így sosem volt szükségem „kegyes hatzugságokra”. Ahelyett, hogy „ne úgy csináld” mondd, hogy „ez nem rossz, de próbáld meg így”, vagy „így még jobb lehet”.

7. „Csíííííz”, „Itt repül a madárka” – ezeket kerüljük el nagy ívben
Mindenképp próbálj meg megszabadulni attól a szokásodtól, hogy mosolyra buzdítod modelljeidet. Ha ugyanis felszólításra kezdenek el mosolyogni, az akkor szinte biztos, hogy nem lesz őszinte, nem belülről fakad – és ez meg is látszik majd a felvételeken. Nos, akkor hogyan is kaphatunk mosolygós, boldog fotókat?

_MLZ1416

Könnyű: nevettesd meg alanyaidat! Mondj valamit – bármit. Peter Hurely-től tanultam egy trükköt, ami abból áll, hogy arra kérem portréalanyomat, ne nézzen már ki olyan szerencsétlenül. Abban a másodpercben, hogy meghallják ezt a mondatot, elkezdenek nevetni! Ha pedig már nevetésre bírtad az illetőt, kérd meg, hogy tartsa a mosolyát.

8. Ne fogdosd alanyodat
Tartsd tiszteletben a modelled magánszféráját. Remélem, hogy nem kell ezt külön hangsúlyoznom, de korábban másoktól már hallottam horror-történeteket a múltból. Még ha csak jót akarsz, akkor is szólj, hogy meg szeretnéd igazítani a frizuráját, vagy kisimítanál egy gyűrődést az öltözéken, és kérj engedélyt cselekvésedhez!

9. Légy udvarias
Rendkívül fontos az életben az udvariasság. Ha azt szeretnéd, hogy legközelebb is veled dolgozzon az adott modell, légy tiszteletteljes és tégy jó benyomást, ne tégy helytelen megjegyzéseket.

10. Végül a legfontosabb: leld örömöd a munkában!
Minden fotós a maga módján teszi dolgait. Míg mindenki más és más technikát és taktikát alkalmaz, mind remek eredményeket hoz. Te például milyen cselekhez folyamodsz portrézás közben, hogy összehangolódj alanyoddal?

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...