Portréágyúk harmadik rész: a Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar bemutatója

A portréobjektívekkel foglalkozó cikksorozatom első részében a m4/3 rendszerhez legjobban illő lencserendszerekkel foglalkoztam, míg a második részben a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD-t vettem nagyító alá. A témakörhöz tartozó harmadik cikk egy igazi unikumról, a Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar optikáról szól. Mint a Tamron esetében, úgy a Zeiss csodáját is egy Canon EOS 6D típusú, full frame szenzoros fényképezőgéppel tettem próbára. Kizárólag RAW-ban fényképeztem, a RAW-JPEG konverzió során pedig nem töltöttem be az amúgy elérhető profilt. Az Adobe Camera RAW 9.6.1.631-es változatával végeztem az átalakítást. Először azonban lássuk, milyen maga az objektív megtestesülése!

artsy

Amint már a fenti fotó is sejteti, a Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar nem nevezhető csöppségnek, a portrémarkolat nélküli dSLR vázakhoz képest nagy, igazából a Canon és a Nikon egy számjegyű tükröseinek áll jól. A Zeiss sokat ad a presztízsre, ezért a termék csomagolása is különlegesnek mondható:

box

Az objektívhez gyárilag jár a (fémből készült) napellenző, így ennek utólagos beszerzésével nem kell bajlódni. A Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar rekeszvezérlése elektronikus úton, tehát a fényképezőgépről vezérelve történik, ám az élességállítás kizárólag kézzel hajtható végre. Ha a dSLR kioldóját félig lenyomva tartjuk és eközben forgatjuk a fókuszgyűrűt, akkor élesre álláskor a kiválasztott AF mező felvillanásával kapunk visszajelzést a status quoról.

main

A Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar élességállító gyűrűje kellően széles, s bár sima felületű, mégis jól tapad ujjainkhoz. A két végpont között körülbelül 260°-ban forgatható el a gyűrű, azaz a legfinomabb élességállítás is megoldható. Ha viszont nyitott rekesszel, kézből (azaz nem állványról) fényképezünk mozgó témát, akkor ember legyen a talpán, aki elsőre eltalálja az élességet! A manuális lencserendszerekkel általában lassulásra, fokozott összpontosításra kényszerül a fotós, ami sok esetben még a látásmódot is fejleszti.

views

A Zeiss portréobjektívje nem szigetelt, tehát esőbe, porba ne menjünk vele. A manuális fókuszgyűrű és a bajonett sem rendelkezik gumigyűrűkkel, és élességállításkor a hátsó lencsetag jókora utat tesz meg a tubusba befelé, így hátulról is védetlen marad a rendszer.

back

Elölnézetből tekintélyt parancsoló a Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar: hatalmas üveglencse irányul alanyunk felé.

front

A Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar rekeszének írisze kilenc, lekerekített formájú lamellából áll, melyek garantálják a kellemes háttérelmosást (lásd később). A rekesznyílást F1.4 és F16 közötti tartományban lehet harmad FÉ-nként a kívánt értékre állítani. A kilenc csoportba rendezett, összesen tizenegy lencsetag között találunk aszférikust, különleges, részleges szórásút – a lencsetagok lebegő rendszerbe vannak befogva, így elkerülhető a fókuszsík eltolódás (focus shift). Az apokromatikus lencsék segítségével szinte teljes mértékben kizárható a színezés, a kontraszt pedig minden esetben kimagasló.

A legkisebb tárgytávolság 80 cm lehet, így a 43 mm-es képkörrel rendelkező optika legnagyobb nagyítása 1:7,7. A szűrőmenet átmérője 86 mm, az objektív hossza 124 mm, legnagyobb átmérője 101 mm, tömege 1200 gramm. Méretéből adódóan a kisebb vázakon – mint pl. az EOS 6D-n – problémás lehet a nagyobb cseretalpak használata, ugyanis azok beleérnek a tubus hátsó részébe. Lássuk, milyen a Zeiss képminősége!

bokeh

Amint azt fentebb írtam, a szép, kellemes háttérelmosást a kilenc, lekerekített íriszlamella szinte garantálja, és valóban, a Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar olyan szépen mos, hogy az ember legszívesebben állandóan F1.4-en hagyná a rekeszt.

distortion

Az objektívet úgy használtam, hogy fényképezőgépen belül kikapcsoltam az összes korrekciós eljárást, majd a RAW-JPEG átalakításkor sem töltöttem be profilt, nem használtam semmiféle képjavítást. Egyedül – ahol kellett – az expozíciós értékeken változtattam. A fenti ábra mutatja, a Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar torzítását: minimális hordózás látható, ami azonban valós használat során sehol sem zavaró.

ca

A Zeiss a termék honlapján színezésmentességet ígér, s valóban, a tesztelés során nem tudtam az Otus 85 mm F1.4 Apo Planart olyan helyzetbe hozni, ahol a képen megjelentek volna színes szellemélek.

vignette

A peremsötétedés már más tészta, itt még a nagy frontlencse ellenére is egészen F4-ig kell szűkíteni a rekeszt, ha teljes mértékben meg szeretnénk szabadulni a vignettálástól. A képélessége a Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planarnak fenomenális! Ezúttal sem a tesztábrát fotóztam, hanem inkább a való világban győződtem meg az optika tudásáról. A képmintákat itt találjátok – mindenképp érdemes letölteni a fotókat az eredeti méretben, és kinagyítva is ajánlott a „pixel-kukkolás”!

Értékelés

A Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar nagyon masszív felépítésű (fém és üveg az egész termék – no, meg pár részegysége gumiból készült); ennél az objektívnél érződik, hogy „az idők végezetéig és még egy nappal tovább” élvezhetjük majd használatát, azaz igazi befektetést jelent a fotósnak, már ha fogyasztási cikknél egyáltalán lehet ilyesmiről szó. Mivel kizárólag kézi élességállítással fókuszálhatunk, ezért nem a sietős, türelmetlen fotósnak való a jószág, hanem inkább a ráérős, minden apró részletre ügyelő fényképésznek. Nem csak mérete és tömege, hanem az objektív képminősége is lehengerlő: már teljesen nyitott rekesszel is fenomenális rajzolat érhető el. A kontraszt rendben van, színezéssel nem találkoztam radikális esetekben sem, a képélesség – ha eltaláljuk a fókuszt – szintén kimagasló. Tulajdonképpen nem lehet belekötni ebbe a Zeiss-be, ami valahol el is várható, hiszen bruttó 1 249 900 forintos árával az abszolút elitbe tartozik. Csupán ára miatt maradt le nálam az aranyéremről, így „csak” ajánlom, és nem lett kedvenc.

ajanlom

Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar

A Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planart a Fotoplus Kft.-től kaptam bemutatóra. Az objektív webshopjukban vagy szaküzleteikben vásárolható meg a fentebb említett áron.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...