Panasonic DC-GH5S – csak profi filmkészítőknek?

Értékelés

Egyértelmű, hogy a Panasonic a DC-GH5S-t nem az átlagos vloggernek, vagy hobbi filmkészítőnek szánja (persze, ettől függetlenül bárki megvásárolhatja). Míg a GH5 fele-fele arányban tekinthető fényképezőgépnek/videokamerának, addig a GH5S esetében ez az arány durván a filmkészítés felé borul: bár a gyártó maga nem határozta meg ezt az arányt, de szerintem az újonc körülbelül 15%-ban fényképezőgép és 85%-ban videokamera.

A GH5S az első m4/3 rendszerű kamera, ami képes 14-bites RAW állományok létrehozására. Elsőre kissé meglepő ez a lépés, hogy miért pont egy video-centrikus gépbe tettek a mérnökök ilyen szenzort, holott sokkal kézenfekvőbb lett volna a 14-bites CMOS-t a DC-G9-be építeni (nyilván ettől nagyobb felbontással). Ha azonban közelebbről is szemrevételezzük a GH5S mozgóképeinek kimagasló minőségét, szín- és tónusátmeneteit, akkor már sejthetünk valamit. Szerintem (ez csak egy sejtés) a képfeldolgozó motor például a 4:2:2 10-bites videókhoz a 14-bites szenzort használja LUT-ként, és így nem csak simábbak az említett átmenetek, hanem a zajszint is csökkenhet valamelyest.

A 240 kép/mp-es képfrissítésű lassított felvételek Full HD felbontásban remek lehetőséget nyújtanak a kreativitás kibontakoztatására; kár, hogy nem elérhető mondjuk HD képmérettel a 960 kép/mp (esetleg egy firmware frissítéssel?)..

Igazából nem tudok mit kiemelni a GH5S tudástárából, mert minden „ott van a szeren”. Aki magasabb szinten szeretné űzni a filmkészítést, az egyszerűen – jelenleg – nem talál jobb alternatívát a feladatra: a GH5S még a jóval drágább gépkategóriákat is kenterbe veri! Igaz, nincs rajta XLR aljzat (de ott a DMW-XLR1 kiegészítő), és önmagában nem úgy moduláris, mint egy „igazi” videokamera, de számtalan olyan tartozék található a Panasonic GH rendszeréhez, amivel akár műsorsugárzásra is bevethetővé válik.

Kinek való tehát a GH5S? Nem könnyű egyértelműen meghatározni, hogy kinek „való” ez a készülék. Bár azt feltételezhetnénk, hogy fejlett videós szolgáltatásai igen egyértelműen behatárolják a célközönséget, tudástára alapján akár csillagfotósoknak is ajánlható (éjszakai mód, 20x nagyítás MF alatt, felerősített kijelző-jelszint a téma könnyebb észleléséhez éjjel, alacsony zajszint, -5 FÉ-ről induló AF érzékenység). Tájfotósok nyilván a nagyobb felbontású testvérmodelleket fogják választani, és az egyszerű, családi videókat forgató apukáknak sem feltétlenül ez az ideális megoldás. De igazából kár lenne behatárolni, sebészi precizitással meghatározni a felhasználók körét; a Panasonic DC-GH5S ajánlható mindenkinek, aki ki szeretné tanulni a videózás rejtelmeit – ez a készülék egészen a profi szintig végigkísérhet bárkit ezen az úton. Tőlem nem kaphat mást, mint egy óriási „Kedvenc” bilétát!

Panasonic DC-GH5S

A Panasonic DC-GH5 és DC-GH5S készülékeket a Panasonic képviseletétől kaptam tesztre. A Panasonic DC-GH5S adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...