Ezekkel a fényképezőgépekkel készítették a világ leghíresebb fotóit

Íme egy gyors és rövid lista arról, hogy milyen fényképezőgépekkel készültek a világ leghíresebb felvételei. Az összefoglaló terjedelmesebb változata a petapixel.com oldalon tekinthető meg, ahol a fotók háttértörténete is elolvasható.

„Menj, menj a fény felé!” – a kép csak illusztráció

  • A híres, és valószínűleg mindenki által ismert „Migrant Mother”, avagy a Migráns anya című fotót Dorothea Lange lőtte 1936-ban egy Graflex Super D-vel.
  • A „The Hindenburg Disaster”, avagy a Hindenburg katasztrófa: a léghajó 1937-ben égett porrá, amikor lángra kapott a gyúlékony gáz, amivel fel volt töltve. A képet Sam Shere készítette Graflex Speed Graphic fotómasinával.
  • Szintén ikonikus fotó Robert Capa (Friedman Endre) felvétele a D-Day-ről, ami 1944-ben készült egy Contax II-vel.
  • Két postai bélyeg és egy 100 tonnás bronz szobor is halhatatlanná tette Joe Rosenthal 1945-ből származó képét, ami a „Raising The Flag on Iwo Jima” (A zászló felállítása Iwo Jimán) címet viseli. Az amerikai katonák közös erőfeszítésben állítják fel az amerikai zászlót Iwo Jimán. A jelenetet egy Graflex Speed Graphic rögzítette.
  • Szintén 1945-ből származik az a kép, amin egy atomrobbanás látható. A „The Trinity Nuclear Test” (A Trinity nukleáris tesztrobbantás) megörökítése már korántsem volt olyan egyszerű, itt ugyanis nem egy, hanem láncba kötve 50 különféle kamera készített expozíciót. Berlyn Brixner alkotta a fotót.
  • Ki ne ismerné Alberto Korda 1960-ból származó fotóját, amin Che Guevara látható. A „Guerrillero Heroico” (A hős gerillaharcos) egy Leica M2 közreműködésével készült egészen pontosan 1960. március 5-én Havannában, Kubában.
  • Szintén mély nyomot hagyó kép Robert JacksonThe Shooting of Lee Harvey Oswald” (L.H. Oswald meggyilkolása) című alkotása, ami tizedmásodpercre pontosan azt a pillanatot örökítette meg, amin az említett illetőt lelövik. Az 1963-ban történteket egy Nikon S3 írta be a történelemkönyvekbe.
  • Egyik kedvencem az „Earthrise” című fotó, amit az amerikai egykori űrhajós William Anders készített a felkelő Földről 1968-ban. A képet egy módosított Hasselblad 500 EL középformátumú kamerával lőtte Anders 1968. december 24-én.
  • Az afgán lányt” szerintem senkinek sem kell külön bemutatni: Steve McCurry 1984-ben kapta lencsevégre a lelkünkig hatoló tekintetű lányt egy Nikon FM2 közreműködésével.

Nos, a petapixel.com cikkét még valószínűleg számtalan további híres felvétellel lehetne bővíteni; talán jövőre ezt meg is teszem!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...