Ez lehet az első igazán életképes okosszemüveg?

Az elmúlt évek során több gyártó mutatott be olyan okosszemüveget, amivel meg akarták váltani a világot, de végül mégsem lett semmi a forradalomból, sőt, még egy „kis puffanást sem lehetett hallani”. A Xiaomi is beállt a sorba, olyan szemüveget mutattak be, ami megkönnyítheti hétköznapjainkat. A Xiaomi Smart Glasses lehet az első életképes okosszemüveg? Lássuk, mi mindenre képes a kínaiak újdonsága!

Kép forrása: Xiaomi

Csupán 51 grammot nyom a Xiaomi újdonsága, ami képalkotó rendszert, érzékelőket és szemlencsét gyúr össze a tökéletes élmény érdekében. Az okosszemüveg lencséire vetíti ki az információkat, mint például üzeneteket, értesítéseket, navigációs adatokat, vagy bármi mást, amire szükségünk lehet az adott szituációban. „Advanced MicroLED optical waveguide technology”, avagy „fejlett mikro LED optikai hullámvezető technológiára” épül a Xiaomi Smart Glasses, hogy a szemüveg a fejlett tudása ellenére ugyanolyan kecses vonalvezetésű lehessen, mint egy hagyományos okuláré, és a tömege is kellően visszafogott maradhasson. A képalkotó rendszer tökéletesen illeszkedik a keretbe: a mikro LED-ek kompaktabb kijelzők építését teszik lehetővé, ráadásul – csakúgy, mint az OLED panelek esetében – a mikro LED-ek egyedileg címezhetők, ami igazán sötét fekete árnyalatokat tesz lehetővé, ráadásul az élettartamuk is hosszabb, mint hagyományos társaiké.

Kép forrása: Xiaomi

A kijelzőn megjelenített adatokért felelős chip csupán 2,4 x 2,02 mm terjedelmű, ami körülbelül egy rizsszemnek felel meg. Ahhoz, hogy még erős Napsütésben is meglelő legyen a kijelzők láthatósága, a gyártó monokróm kijelző mellett döntött, aminek 2 millió nit (cd/m2) a fénysűrűsége. Az optikai hullámvezető technológia lehetővé teszi, hogy a szemlencséken a 180°-ban eltérítve kivetített fénysugarak is tökéletes képet rajzoljanak. Ehhez a mérnökök a szemlencsék belső felületére egyedi alakzatokat marnak, amelyek a fényt a kívánt szögben törik. Ez a megoldás nélkülözi a bonyolult, több lencsékből és tükrökből álló szerkezetet, ami ismételten a kisebb méretet és a jobb képminőséget biztosítja.

Kép forrása: Xiaomi

A Xiaomi Smart Glasses okostelefonunknak nem egy újabb kijelzője akar lenni, hanem egy független, önálló okoseszköz. Az összesen 497 alkotóelemből álló okosszemüveg telefonunktól teljesen független működésre képes, így a navigáció, a hívás- és üzenetkijelzés, a fényképezés, a súgógépes szolgáltatás, vagy a valósidejű szövegfordítás sem igényel külső segítséget. A Xiaomi interakciós rendszere a diszkrét működésre törekszik, azaz a szemüveg viselőjét sosem fogja megzavarni a kijelzett adat: „a legfontosabb adatok akkor kerülnek kijelzésre, amikor szükség van rájuk”.

Kép forrása: Xiaomi

A Xiaomi Smart Glasses a gyártó okosotthon rendszerével is összeköthető, így a szemüveg az onnan kapott üzeneteket is megjeleníti. A telefonhívásokat a beépített mikrofonok és hangszórók segítik irányított hangközvetítéssel, így a felek mindig tisztán hallhatják egymást. A navigációs szolgáltatás akár kisebb térképrészleteket is kivetíthet a szemüveg lencséire, ahol az okuláré viselője élőben láthatja pozícióját. A fényképezést egy 5 MP-es képérzékelővel szerelt kameramodul végzi, ami arra is képes, hogy fotókon látható szövegeket fordítson le számunkra. A beépítet mikrofonok diktafonként is bevethetők, ekkor a beszédből szöveges fájl készül.

Kép forrása: Xiaomi

A Xiaomi Smart Glasses lelkét többek között egy négymagos ARM CPU, egy akku, egy érintőpanel, a WiFi és Bluetooth modulok, valamint az Android operációsrendszer alkotja, ami igen rugalmas fejlesztésre is lehetőséget kínál. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szemüveg mikor kerül gyártásba, s mennyi lenne az ára. Bővebb infó a Xiaomi blogjában található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...