Nyakamon a karácsony! Mit vegyek??

Első körben egy mély levegőt. Viccen kívül! Legjobb, ha lenyugszol, mielőtt elindulnál karácsonyi ajándékbeszerző körutadra. Szedd össze magad, állíts össze gondolatban egy listát, amin többek között alábbi általános kritériumok szerepelhetnek:

_1140088

1. Kinek veszem a fototechnikai eszközt, kit akarok meglepni?

Lányodnak? Fiadnak? Feleségednek? Nagyszülőknek? Magadnak? Ha már tudod a nemet és a korosztályt, az nagymértékben segít leszűkíteni a kört. 12 éves lányodnak pl. nem biztos, hogy a legjobb választás egy Nikon D5, de a rokkantnyugdíjas 75 éves nagypapinak sem valószínű, hogy a D500 okozza majd a legnagyobb örömöt. Ne a te saját vágyaidat akard másokra ráerőltetni!

2. A megajándékozott javarészt milyen célra használná a fotós cuccot?

Szelfizget? Tájfotózik? Portrézik? Makrózik? Az állatvilágot bújja éjjel-nappal? Érted, a 300 mm F4-es Olympus szuper telefotó objektívet lehetőleg ne a szelfizgető tininek vedd, hanem a madárfotózásra szakosodott nagybátyádnak; ha meg tudod a fiadról, hogy legszívesebben a pókokat fotózza (nem csak a sarokban), akkor ne egy utazózoom Tamron 18-200 mm F3.5-6.3-mal akard meglepni, hanem mondjuk egy SP 60 mm F2 makró objektívvel. És így tovább.

3. Akit megajándékoznál, vajon minek örülne, minek venné leginkább hasznát?

Nem minden esetben egy új fényképezőgép, vagy objektív okozza a legnagyobb örömöt. Van, hogy egy frankó állvány (pl. a Gitzo Traveler Kit), egy brutkó hátizsák (pl. Manfrotto RedBee-210), egy LED-es lámpa videózáshoz (pl. a Manfrotto Spectra 2), vagy egy kényelmes, nagy befogadóképességű válltáska (pl. a Vanguard Endeavor Bag 900) a vágyott tárgy.

4. Mikor vegyem meg a kiszemelt portékát?

Nos, mivel karácsonyig már csak egy hónapod van, ezért minél előbb. Egyrészt azért, mert most még szép számmal vannak akciók (ha már lemaradtál a fekete péntekről, ugye), másrészt most még van raktérkészlete a kisebb fotós boltoknak is. Ez a készlet aztán szépen lefogy, és a végén – jellemzően karácsony előtt egy héttel – még a nagyobb szaküzletekben is már csak pókhálókat tudnak rád sózni. Persze, lehetsz sóher, és játszhatsz az ünnepek utáni időszakra, mondván akkor majd úgyis jó nyomott áron fogják utánad hajigálni a bent rekedt raktárkészletet (a pókhálókat?), de ezzel egyrészt elrontanád a Szent Estét, másrészt lyukra is futhatsz, hiszen számos bolt zárva tart a két ünnep között, és a külföldiek (értsd: gyártók) sem szállítanak február előtt (Kínában az újévet rendesen megünneplik). Szóval ezt ne tedd!

5. Fogalmam sincs, mit vegyek. Most hogyan tovább?

Semmi pánik! A legtöbb szaküzletben tetszőleges fotós cumóra beváltható „kupont”, azaz ajándékutalványt is vehetsz, így a megajándékozott maga döntheti el, hogy mire váltja be azt (a Tripontban például 5000 és 10 000 forintos kuponokat vehetsz, míg a Fotoplus szaküzleteiben 1000, 5000, 10 000, 20 000 és 50 000 Ft-os utalványokra is szert tehetsz). Ez persze nem a legjobb választás, hiszen „csak egy borítékot” teszel a fa alá, és konkrétan karácsony este (+ legalább két napig) semmi kézzelfogható örömforrás nincs a megajándékozott kezében, de viszonylag elegánsan kimentetted a bőrödet 🙂 Lapozgasd cikkeimet, nem ajánlott, rossz minőségű termékeket nem szoktam elvállalni tesztre, hátha találsz pár ötletet a fa alá!

6. Mit ne vegyek, mit ne tegyek?

El se hinnéd, mennyire fontos ez az utolsó pont! Igaz, mindenki ott próbál spórolni, ahol csak tud, de semmiképp ne kövess el olyan orbitális hibát, mint például:

  • Ha tudod, hogy a megajándékozandó feled konkrétan mire vágyik, akkor ne „hasonlót”, ne „ugyanazt csak olcsóbban” szerezd be, hanem konkrétan azt a jószágot, amit szeretne! Nincs rosszabb annál, mint amikor adsz is meg nem is.
  • Lehetőleg kerüld a gagyi, kici-ócó ipari hulladékokat – így nem csak a csalódást, hanem bolygónk fölösleges szennyezését is elkerülöd!
  • Kerüld a nem európai piacra szánt elektronikus kütyüket, mert azok nagy valószínűséggel nem rendelkeznek magyar menüvel, magyar használati utasítással, illetve (amennyiben vezeték nélküli kommunikációra képesek) zavart okozhatnak egyéb elektronikai kütyük működésében, és az itthoni szervizhálózat sem minden esetben biztosított (sőt!).
  • Evidens dolog, de mégis megemlíteném: ne ajándékozz olyan használt terméket, ami koszos, hiányos, „kicsi hibás”!
  • Bár fiatalkorunkban még elfogadott volt, amikor nagypapi odatolt egy ötszázast, készpénzt inkább ne ajándékozz – azt a látszatot kelti, mintha le akarnád tudni az egész ügyet egy mozdulattal.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...