Tíz dolog, amire fotósként nincs szükséged

Találtam egy igen érdekes cikket az fstoppers.com weboldalán, ahol a szerző azt fejtegette, hogy mi mindenre nincs igazából szüksége egy fotósnak. Érdekes a felsorolás, de én azért nem mindenben értek egyet vele. Lássuk hát, mi az a tíz dolog, amit nyugodtan elhagyhatsz fényképészként:

1. Adobe Photoshop

Azonnal, első helyen szerepel az ipari szabványnak tekinthető Photoshop, az Adobe zászlóshajó képfeldolgozó szoftvere, ami évtizedek óta az első helyet foglalja el a fotósok számítógépén. Valóban – ahogyan azt a cikk is írja -, időközben számos konkurens termék jelent meg, sőt, némelyik ingyenesen is használható (Gimp), de ezeket mind kipróbáltam, és egyik sem ér fel a Photoshop tudásához, használhatóságához. Persze, a PS sem tökéletes, van benne hiba bőven (a fejlesztőknek illene már alapjaitól újraírniuk a programkódot, nem csak toldozni-foltozni, bővítgetni azt), de még mindig ez a szoftverkörnyezet követi a legjobban és leggyorsabban például az új fényképezőgépek nyersfájlait. Az előfizetéses rendszer miatt sokan elfordultak az Adobe-tól, de ez van, ők ezt az üzletmodellt választották, és igen sikeresek vele.

2. A legújabb fényképezőgép

Valóban nincs szükségünk azonnal rácuppanni a legújabb fényképezőgépekre, de gyakran nyújthatnak olyasmit, amire szükségünk lehet (pl. nagyobb felbontás, nagyobb dinamika, alacsonyabb zajszint stb.). Ráadásul az új masina ismét fellobbanthatja a pislákoló lángot, jobb ergonómiával, jobb keresővel élvezetesebb lehet dolgozni.

3. Nyakpántok

Való igaz, az elmúlt 22 év során egyetlen egy fotómasinám nyakpántját sem bontottam ki, pedig nem csak „stúdióban” képelek, hanem jártam a világot is rendesen a munkámnak köszönhetően.

4. Fénymérő

A mai modern gépek fénymérése igen jól működik, de van egy alapvető, fontos különbség a dedikált és a beépített fénymérő között: előbbi a beeső fényt, míg utóbbi a tükrözött fényt méri. Egy dedikált fénymérő mindig pontosabb, megbízhatóbb értékeket fog mutatni, de kétségtelen, hogy a digitális világban, ahol seperc alatt „ingyen” javíthatunk az expozíción, már nem sok létjogosultsága maradt ennek a célszerszámnak. Aki nem szeretne tucatnyi expozícióval rálelni a helyes értékekre, annak ajánlom, akinek viszont nem kell újabb „kacat”, az ne vegyen.

5. Filmes fényképészet

A filmes fotózás reneszánszát éli. Hogy mennyire van valós létjogosultsága, az megkérdőjelezhető – szerintem elsősorban a hobbisták, az „öreg rókák” tartják életben, illetve a fiatalok, akik az instantfilmes gépekkel villognak bulikon. Munkára én már nem használnék kisfilmes rendszert.

6. Márkás fotós keménytáskák

Szerintem legalább 16-17 éves már a PeliCase kemény táskám, amiben a fotós szettemet tárolom. Megélt már költözést is, dobáltam, csúsztattam – sosem lett baja sem a táskának, sem a cuccnak benne. Nem volt olcsó, manapság már számtalan „noname” utánzatot is lehet kapni. Ha sokat utaztatnám a rendszeremet, akkor ragaszkodnék a régi, nagy nevekhez, de csak otthoni tárolásra a legolcsóbb táska is bőven sok. Érdekes lenne egyszer megvizsgálni, mit bír egy névtelen és egy márkás keménytáska.

7. Megvásárolt preszetek

A digitális, sietős világban arra törekszünk, hogy minél előbb, minél gyorsabban adjuk le a munkát, hogy minél kevesebb időt kelljen a számítógép előtt tölteni. Preszetekkel, avagy előre beállított paraméterhalmazokkal felgyorsítható az utómunka, de én biztos nem adnék ki pénzt egy más valaki által összedobott csomagért, hiszen az én munkamenetem, az én stílusom, ízlésem nem biztos, hogy egyezik az övével.

8. Több csapatnyi ember, akivel együtt dolgozol

Évek óta „magányos farkasként” tevékenykedek, s bár köszönöm, jól vagyok, néha azért jól jött volna némi segítség. Ha nagy fotóstúdióm lenne, bizonyára kénytelen lennék felvenni pár munkatársat, hiszen vagy a fotózásra, a témára összpontosítok, vagy a fényeket, háttereket, kellékeket kezelem.

9. Kirívó weboldal

A szakmában sokat ér a szájról szájra terjedés hagyománya, de egy jó weboldal is sokat lendíthet abban, hogy közismertebbé válhasson vállalkozásunk. Nyilván nem kell egy szkriptekkel, be- és átúszásokkal teli PHP csoda, de dobjunk már össze egy esztétikus, informatív, a képeinket bemutató oldalt, ahol az érdeklődő ízelítőt kaphat munkásságunkról.

10. Több száz szuper fotó a portfólióban

Miért ne? Miért is ne tölthetnénk fel minél több olyan képet, amire büszkék vagyunk? Ha például több szakágban dolgozunk, akkor könnyen összejöhet a több tucatnyi felvétel. Szóval de, szerintem nyugodtan töltsd fel a legjobb képeket, legfeljebb majd később leveszed azokat, amelyek helyére újabbakat, szebbeket, jobbakat töltesz fel.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...