Bemutató: CamRanger, a profi, vezeték nélküli távvezérlő fényképezőgépekhez

Működés

A CamRanger feladata tehát a fényképezőgépünk vezeték nélküli távvezérlése okostelefonon vagy táblagépen – és persze az alkalmazáson – keresztül. A gyártó honlapján megtekinthető, hogy konkrétan melyik fotómasinákkal kompatibilis a CR; a régebbiekkel vannak olyan funkciók, melyek csak részlegesen vagy egyáltalán nem használhatóak, így például a Canon EOS 40D-vel nem működik az autofókusz be/ki kapcsolása, a filmfelvétel, az automatikus expozíciós mód bekapcsolása, és csak részlegesen használható az élőképes fókuszálás stb.

1

Töltsük le tehát a CamRanger alkalmazását – esetemben ez Android rendszerre történt a Google Play-en keresztül. A gyártó appja még a régebbi táblagépekkel/okostelefonokkal is működik; nekem egy lassan három éves Lenovo IdeaTab 2109-em van, de erre is simán települt, majd problémamentesen futott rajta a program.

2

Indítás után ki kell választani, hogy fotó vagy videó módban szeretnénk használni a fényképezőgépet. Ehhez rá kell bökni a megfelelő ikonra a „DATA” fül oldal alján található szem vagy kamera piktogramra. Ha a szemre bökünk, akkor a fotógép élőképes módba kapcsol és fényképezni tudunk vele. Ha a kamerán például a manuális módba állítjuk a módválasztót, akkor az okoseszközről a rekeszértéket és a záridőt is vezérelhetjük az összes többi paramétere mellett (ISO, fehéregyensúly, fénymérés, képkészítési mód, felbontás, képformátum, expozíció korrekció stb.).

3

Természetesen az élőképes hisztogramot is bekapcsolhatjuk, ekkor jobb oldalt felül láthatóvá válik az élőképnek megfelelő diagram. Ha magára az élőképre bökünk, akkor az alkalmazás oda helyezi a fókuszmezőt, ahol megérintettük a képernyőt (persze, a fényképezőgéptől is függ ez a funkció). Ha viszont duplán bökünk az élőképre, akkor azzal belenagyíthatunk a keresőképbe, és a kézi élességállítást választva akár egy bolha hajszálára is élesre állhatunk.

4

A „FOCUS” fülre bökve fókusz-képrétegezést (focus stacking) készíthetünk, ahol megadhatjuk az alkalmazásnak, hogy kicsi, közepes, vagy nagy lépésekben tekerje a fókuszt, illetve, hogy hány képkockát lőjön (maximum nyolc lehetséges). Ennek a funkciónak elsősorban statikus témánál van értelme; a makrózás szerelmesei már kezdhetnek is örülni.

16

A „TIMER” fül alá az időzítős funkciókat helyezték a programozók, s persze nem csak az egyszerű időzítő, hanem a time lapse szolgáltatás is elérhető. Érdekesség: ha egy hosszabb time lapse felvételt indítunk el, nyugodtan lecsatlakoztathatjuk a CR rendszer az okoseszközről, a CamRanger folytatja a beprogramozott munkát, majd annak végeztével leáll.

17 18

A „HDR” fülre bökve a nagy dinamikaátfogású képkészítés válik elérhetővé, ahol a kezdeti késleltetést, az indító záridő-értéket, a felvételek számát, és a FÉ-lépések méretét adhatjuk meg. Ehhez csupán a megfelelő felületre kell bökni, és egy legördülő menüből választhatjuk ki a megfelelő értéket.

20 21

Természetesen meg is nézhetjük az elkészített képanyagot, ha a képernyő bal felső sarkában látható ikonra helyezzük az ujjunkat. Ekkor a CamRanger alkalmazás beolvassa a fényképezőgép memóriakártyáján található fotók/videók előnézeti képeit. Ha rábökünk az egyikre, akkor a kiválasztott kép áttöltődik az okoseszközre, és akár teljes felbontásban is megvizsgálhatjuk, amit fotóztunk. A képanyagot a rendszer alapértelmezés szerint mindig a kamera memóriakártyájára menti, és csak opcionálisan tölti át azokat az okoseszközre! Beállítható, hogy fotózás után automatikusan megjelenjen a táblagépen/telefonon a fénykép.

23 24 37

A kiválasztott felvételre duplán bökve az 100%-os méretre vált. A képre rávetíthető számos információ, mint például az AF mezők, a csúcsfények vagy az árnyékok kijelzése, a segédvonalak stb.

Ha a „Client Mode-ot” választjuk, akkor a fényképezőgép vezérlőfelületei eltűnnek, így csak a fényképet látjuk, amit elkészítettünk.

Természetesen mozgóképeket is felvehetünk a CR rendszerrel, ahol felvétel közben is látható a videó jelenet, s ahol felvétel közben is tetszőleges helyre állíthatjuk az élességet egy érintéssel, vagy az expozíciós paramétereket. Az elérhető videós funkciók azonban függenek a fényképezőgépünktől, mindenképp olvassuk el a gyártó honlapján található kompatibilitási listát!

Az elkészített fotókat a CamRanger Share alkalmazással meg is oszthatjuk például a közösségi felületeken, ám ehhez élő internetkapcsolatra lesz szükség. A beállításoknál bekapcsolható a „Watermark” funkció, így a képeinken az fog megjelenni, amit beállítunk vízjelnek.

Ha több CR rendszerrel rendelkezünk, akkor a CamRanger Launcher szoftverrel azokat akár számítógépünkről is vezérelhetjük (pl. WiFi-s rúteren keresztül). A CR Launcher Windows és Mac OS rendszerekre egyaránt letölthető.

A CamRanger számtalan alkalmazási lehetőséget kínál, így például a szabadban olyan felvételeket készíthetünk a vadon élő állatokról, mint korábban még soha, hiszen a vezeték nélküli kapcsolat akár 50 méteren túl is megmarad (igaz, ekkor jócskán lelassul a jelfolyam). Makrózáskor akár nyitott rekesszel is szeparálhatjuk a témát a háttértől, hiszen a fókusz rétegezéssel a kis mélységélesség ellenére is mindene éles lesz a témának. Aki szeretne, még önarcképek készítésére is használhatja a CR-t, igaz, ilyen funkcióra pazarlás lenne..

A CamRanger bruttó 99 990 forintos árával elsőre drágának tűnhet, ám ha figyelembe vesszük szerteágazó tudását, és azt, hogy milyen – akár komoly – mértékben megkönnyítheti az életet egy adott fotós feladat elvégzésekor, máris könnyebben nyúlunk a pénztárcánkhoz. Nekem tetszett a kis dobozka tudása, egy „Ajánlom” biléta mindenképp jár neki! A CamRanger megvásárolható az Artwork Photo Kft. szaküzletében, a szoftveres frissítéseket pedig a gyártó honlapjáról tölthetjük le hozzá.

ajanlom

CamRanger

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...