2016 legjobb fotós eszközei

Idén is összeállítottam egy kis listát, ami az általam tesztelt fotós termékek legjobbjait tartalmazza. A felsorolásban nem csak fényképezőgépeket, hanem objektíveket, állványokat, táskákat és egyebeket is találtok. Íme:

1. Az év érdekessége: Ricoh Theta S
Bár nem teljesen új keletű ez a 360°-os képet rögzítő kamera, mégis úgy gondoltam, hogy érdemes erre a díjra. Teljes „gömbfelvételeket” készíthetünk segítségével – mindegy, hogy álló-, vagy mozgóképről van szó. Igazi unikum, főleg belső terek (épületek, barlangok), vagy összeröffenések (bulik) megörökítésére ajánlom. Cikkem róla itt olvasható.

2. Az év bridge fényképezőgépe: Panasonic DMC-FZ2000
Már a DMC-FZ1000 sem volt gyenge, de a DMC-FZ2000 mindenben túltesz rajta. Elsősorban azoknak ajánlom, akik inkább a mozgóképfelvétel után érdeklődnek, mert a készülék nagyon fejlett videós tudással rendelkezik. Itt olvasható a tesztem róla.

3. Az év professzionális tükör nélküli rendszerkompaktja: Olympus OM-D E-M1 Mark II
Hihetetlen, hogy az Olympus új zászlóshajója, az OM-D E-M1 Mark II mennyire gyors lett. Nem csak a sorozatfelvétel, hanem az AF, a követő fókusz, és az általános működés sebessége is ámulatba ejtő. Mind ez egy strapabíró, masszív vázba csomagolva – igazi álomgép! Itt a cikkem.

4. Az év legjobb ár/érték arányú tükör nélküli rendszerkompaktja: Panasonic DMC-GX80
Semmi sem tökéletes, így a Panasonic új, távmérős külsejű MILC váza sem az, de áráért cserébe egy nagyon jó „mindenes” fényképezőgépet kapunk, ami nem csak kezdőknek lehet nagyon jó választás. Errefelé találod róla a cikkemet.

5. Az év legjobb fotózásra/videózásra optimalizált MILC gépe: Panasonic DMC-G80
„Már majdnem GH” – azaz a kis, dSLR vázakra hasonlító külsőbe csomagolt Panasonic G80 szinte mindent tud, amit eddig csak a Panasonic csúcskategóriája, a GH sorozat tudott. Videóban és fényképezésben egyaránt jó, ráadásul időjárásálló a váz kivitele. Itt a tesztem róla.

6. Az év luxus tükör nélküli rendszerkompaktja: Olympus PEN-F
Idén év elején megújult az Olympus PEN sorozata. A PEN-F nem csak divatos, de műszakilag rendkívül fejlett technológiákkal van felvértezve. Ez volt az első Olympus MILC váz, amiben 20 MP-es képérzékelő található. A bemutatóm itt olvasható.

7. Az év legjobb professzionális, APS-C lapkás dSLR váza: Nikon D500
A Nikon jött, látott és győzött. A D500 ízig-vérig vérprofi gép; olyan AF rendszerrel és működési sebességgel lett megáldva, ami kategóriájában példa nélküli. A D500 képminősége is nagyon rendben van, a készülék már most egy igazi „élő legenda”. Errefelé tessék kattintani a teszthez.

8. Az év igényes amatőr/professzionális, full frame szenzoros dSLR gépe: Pentax K-1
„A tökéletes munkaeszköz” – ezt írtam róla, s nem véletlenül. A Pentax mindig is arról volt híres, hogy fényképezőgépei nem álltak be a sorba, mindig nyújtottak olyan extrát, amivel a profi felhasználók is könnyebben végezhették munkájukat. Bár a K-1 a Pentax első full frame lapkás tükrös váza, már elsőre sikerült korszakalkotót letenni az asztalra. Itt a cikkem.

9. Az év makró objektívje: Olympus M.Zuiko Digital ED 30 mm F3.5
Amilyen kicsi, olyan jó az Olympus legújabb makró optikája, az M.Zuiko Digital ED 30 mm F3.5, aminek fő érdekessége az 1,25x nagyítás, és a rendkívül kedvező, bruttó 100 000 Ft alatti ár. A belső élességállítású objektívvel nagyon közel kerülhetünk a témához. Itt van róla a tesztem.

10. Az év fix gyújtótávolságú szuper telefotó objektívje: Olympus M.Zuiko ED 300 mm F4 IS PRO
Brutális bestia egy törpe méretében – az ekvivalens 600 mm-es gyújtótávolságot nyújtó objektív F4-ről indul, beépített stabilizátora is van, és kívül-belül a professzionális kategória teljesítményét nyújtja. Természetjárók és sportfotósok nélkülözhetetlen eszköze! Bemutatóm róla erre a linkre kattintva olvasható el.

11. Az év szuper telefotó zoom objektívje: Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. P.O.I.S.
A másik kimagaslóan jól teljesítő, ám változtatható gyújtótávolságú szuper telefotó objektív a Panasonic-Leica kooperációban jött létre. A Panasonic-Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm F4-6.3 ASPH. P.O.I.S. beépített képstabilizátorral, állványgyűrűvel, és napellenzővel érkezik, képminősége szinte a teljes tartományban tökéletes. Bár az ekv. 800 milliméteres végén már csak F6.3 a kezdő fényérték, természetfotósoknak jelenleg nincs jobb választásuk a messzi téma lekapására. Íme, a cikkem róla.

12. Az év portréobjektívje: Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar
Bár nagyon magas ára miatt csak kevesen engedhetik meg maguknak, a Zeiss Otus 85 mm F1.4 Apo Planar objektívnél nem létezik jobb lencserendszer portrézásra. A Nikon 105 mm F1.4-ese közel került hozzá, de a Zeiss gyönyörű háttérelmosásával és színvilágával mindenkit maga mögött hagyott. Itt a cikkem.

13. Az év kedvező árú portréobjektívje: Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD
Nem mindenki engedheti meg magának az igazi „nagyágyúkat”. A Tamron az SP 85 mm F1.8 Di VC USD-vel egy nagyon is szerethető, jó képminőségű, és krémes bokeh-t nyújtó kis portréobit tett le elénk az asztalra, amiben ráadásul beépített képstabilizátor is található. Erre van a bemutatóm.

14. Az év nagylátószögű objektívje: Panasonic-Leica DG Summilux 12 mm F1.4 Asph.
„A Panasonic-Leica DG Summilux 12 mm F1.4 Asph. egy kimagaslóan jó objektív. Nem csak esztétikumával, felépítési minőségével, hanem képminőségével is azonnal belopja magát a fotós szívébe. Aki a m4/3 rendszert használja fő rendszerként, annak csak ajánlani tudom ezt a terméket.” – írtam a tesztben.

15. Az év legjobb általános zoom objektívje: Panasonic G Vario 12-60 mm F3.5-5.6 Asph. Power O.I.S.
Nem szép, kissé kopogós a tubusa, de a Panasonic G Vario 12-60 mm F3.5-5.6 Asph. Power O.I.S. mindent tud, amire egy kezdő fotósnak, vagy egy objektívek cseréjére lusta utazó fotósnak szüksége lehet. Időjárásálló, ekv. 24 mm-ről indul és egészen ekvivalens 120 milliméterig tart a gyújtótávolsági tartománya a kicsi és könnyű lencserendszernek. Itt a cikkem.

16. Az év MILC gépekhez való hátizsákja: Manfrotto Street CSC Backpack
Pici, könnyű, és nagyon praktikusan pakolható a Manfrotto Street CSC Backpack hátizsákja, amiről ráadásul nem ordít, hogy fotós táska. Nem csak a m4/3, hanem akár a nagyobb MILC vázak is elférnek benne egy-két objektív kíséretével. Itt látható a bemutatóm.

17. Az év fotós hátizsákja dSLR gépekhez: Vanguard Quovio 44
A Vanguard Quovio 44-ba akár egy 400 mm F5.6-os szuper telefotó objektívvel szerelt tükörreflexes vázat is elhelyezhetünk, és még mindig marad hely legalább négy-öt további objektívnek. SDS tároló rendszere tökéletes védelmet nyújt drága fotós felszerelésünknek. Erre tessék.

18. Az év LED-es lámpái videózáshoz/fotózáshoz: Manfrotto Spectra2 és Manfrotto Lykos bi-color
A Manfrotto rendkívül praktikus, többféle energiaforrásról működtethető, magas színvisszaadási indexű, változtatható fényerejű és színhőmérsékletű LED-es lámpáinak minden operatőrnek, fotósnak az alapfelszereléséhez kellene, hogy tartozzon! Bemutatóm róluk itt olvasható.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.