Az év legjobb fototechnikai eszközei

Itt az év vége, gondoltam, összeszedem nektek, melyek lettek – szerintem – az év legjobb fototechnikai eszközei. A „versenyben” – természetesen – csak olyan termékek szerepelnek, melyek jártak nálam bemutatóra vagy tesztre, tehát nem ölelem fel a teljes piaci kínálatot! Kategóriáim: dSLR, MILC, táska, állvány, objektív.

Az év legjobb tükörreflexes fényképezőgépe (dSLR): Canon EOS 5Ds R

A Canon még év elején jelentette be két új dSLR vázát, az EOS 5Ds-t és az EOS 5Ds R-t, melyekben egy-egy 50 MP-es, full frame méretű (tehát 36 x 24 mm-es) CMOS szenzor található. Az „R” utótagot viselő gép csupán annyiban különbözik a simától, hogy a szenzor előtt egy, az aluláteresztő szűrő hatását kioltó üveglap található, tehát részletgazdagabb képet nyújt, mint az AA filteres ikertestvére. Az 5Ds R nem csak 50 MP-es felbontása miatt lett nálam az év legjobb dSLR váza, hanem azért, mert egy tökéletesen kiegyensúlyozott, kerek egész szerszámot kap a fotós a kezébe. Tud videót is venni, de arra a célra vannak nála sokkal jobb masinák.

canon5dsr

Az EOS 5Ds R azonban osztozik „Az év legjobb tükörreflexes fényképezőgépe” címen a szintén a Canon által gyártott EOS 7D Mark II-vel. Utóbbi az APS-C kategóriában alkotott feledhetetlent: 10 kép/mp sorozatfelvételi sebesség, kettős memóriakártya foglalat, 65 mezős, részletesen paraméterezhető AF rendszer, rendkívül masszív felépítés (időjárásálló szigeteléssel ellátva), 20 MP-es, integrált fázisérzékelőkkel rendelkező CMOS szenzor (rendkívül gyors AF működés élőképes módban is), beépített GPS modul, 252 zónás, 150 000 pixeles fénymérő rendszer, USB 3.0 kommunikációs aljzat, és profi videós tudás (egyedül a 4K felbontást nem tudja a készülék).

canon7dmk2

Az év legjobb tükör nélküli rendszerkompaktja (MILC): Panasonic DMC-GX8

Bevallom, nehéz volt a döntés, mert az Olympus OM-D E-M5 Mark II nagyon komoly fényképezőgép lett, és több olyan funkciót és szolgáltatást sorakoztat fel, ami egy „Az év gépe” címhez szükséges. Azonban a Panasonic DMC-GX8 mégis „korszakalkotóbb” lett, mivel végre sikerült elszakadni a 16 MP-től úgy, hogy a plusz 4 MP-es felbontás nem ment a képminőség rovására (nem emelkedett a zajszint). A GX8 por- és cseppálló, van beépített, dönthető elektronikus keresője, kihajtható és elforgatható kijelzője, gyakorlatilag minden funkcióhoz dedikált vezérlő jár, profi videós tudással rendelkezik (igen, 4K-t is tud), van diffrakciókompenzáció, beépített, szenzormozgatásos képstabilizáció, amit ráadásul párosíthatunk az objektívbe épített rendszerrel (Dual I.S.), nagyon gyors, nagyon pontos AF rendszer, WiFi, NFC és még sorolhatnám Napnyugtáig.

panagx8

Az év legjobb táskája: Manfrotto Holster XS Plus

Meglepő módon „Az év legjobb táskája” címet nem egy böszme nagy hátizsák, hanem egy viszonylag kicsi, de annál praktikusabb övtáska kapta, ami nem más, mint a Manfrotto Holster XS Plus. Hányszor kerestem olyan fotóstáskát, ami méretében nem zavaró, amibe belefér egy PEN váz (vagy a Panasonic GX sorozata a GX8 kivételével) egy 25 mm-es optikával, és amiben van még hely egy további objektívnek! Kiránduláshoz, városi fotózáshoz ideális kis segéd, amibe a fotós felszerelésen kívül még iratainkat és egy csomag pézsét is magunkkal vihetünk.

manfrottoholster

Aki viszont hátizsákot keres vegyes használatra, és nem bánja, ha nem túl feltűnő jelenség a kiszemelt darab, akkor ajánlom a Vanguard Havana 41 típust, ez ugyanis könnyű, esztétikus, és hely is akad benne bőven úgy, hogy a külső méretei még nem zavaróak. Ennek a hátitatyónak is jár az „Az év legjobb táskája” titulus!

vanguardhavana41

Az év állványa: Manfrotto 190go!

A Manfrotto 190go! háromlábnál keresve sem találnánk olyan tripodot, ami univerzálisabban alkalmazható lenne. Utazóállványnak, tartalék háromlábnak, de hobbifotósoknak akár fő eszközként is nyugodtan ajánlható. A Manfrotto 190go! állványnak nagyon jó stabilitása, kiváló minősége és remek szállíthatósága miatt egyértelműen ideális választás.

190go0

Az év objektívjei: Canon EF 11-24 mm F4L USM, Nikon AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR, Tamron SP 15-30 mm F2.8 Di VC USD, Canon EF 50 mm F1.8 STM, Tamron SP 24-70 mm F2.8 Di VC USD (A007N), Sigma 24-35 mm F2 DG HSM Art

Az év objektívje címet több lencserendszernek is odaadtam, mert itt több kategória is létezik, ugye. Az extrém nagylátók kategóriájában egyértelműen a EF 11-24 mm F4L USM vitte el a prímet: aki sokat dolgozik szűk terekben, aki imádja, ha a képet rengeteg tartalommal tudja megtölteni, aki szereti, ha lélegzetelállító egy felvétel, aki épületfotózik, és aki asztrofotózik, aki szeret a terekkel játszani, az mind imádni fogja. Képminősége nagyon jó, egyedül az árával kell megbarátkozni, mivel majdnem 1 millió forintba kerül.

canon1124

Az ultra nagylátók kategóriájában a Tamron SP 15-30 mm F2.8 Di VC USD bizonyult verhetetlennek: a lencserendszer nem ismeri a színhibákat, geometriai torzítása csekély, van beépített stabilizátora, képe borotvaéles, és tudásához képest az ára – még a magyar pénztárcáknak is – elviselhető.

tamron1530

A nagylátók kategóriáját a Sigma 24-35 mm F2 DG HSM Art vitte, amivel nyugodtan kiválthatjuk a 24, a 28 és a 35 milliméteres fix gyújtótávolságú objektívjeinket is. Képminősége, fényereje, felépítési minősége mind elegendő ahhoz, hogy le legyünk tőle nyőgözve!

sigma2435

Az alapzoomok kategóriájában egy régebbi, ám általam csak idén tesztelt optika lett győztes, mégpedig a Tamron SP 24-70 mm F2.8 Di VC USD. A Tamron SP 24-70 mm F2.8 Di VC USD nem okozott csalódást: építési minőségben nem sokkal (ha egyáltalán) marad el a „nagynevű gyártók” saját termékeitől, képminőségben pedig egyáltalán nincs lemaradva. Ráadásul van beépített képstabilizátor, amit eddig sem a Canon, sem a Nikon nem kínált ebben a szegmensben – és a Tamron nagyon jó ára sem hanyagolható el, ha épp nem engedhetünk meg magunknak egy 6-700 ezer forintos kiadást. További kövér pluszpont, hogy regisztráció után 5 éves garanciát vállal a gyártó erre az objektívre is!

tamron2470

Az alapobjektívek kategóriájában egyértelműen a Canon EF 50 mm F1.8 STM nyert, mert nagyon jó az ár/érték aránya, s ezzel az objektívvel végre sokak álma valósulhat meg: kedvező áron kaphatunk minőségi, fém bajonettes, és relatív gyors élességállítású ötvenest, ami az eredeti EF 50 mm F1.8 szellemiségét hozza át a 21. századba.

canon50

Végül, a teleobjektívek családjában a Fresnel-lencsetaggal szerelt Nikon AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR kapta „Az év objektívje” címet. A speciális optikai felépítés miatt a Nikon 300-a kisebb, könnyebb, mint a konkurens termékek, rendelkezik portaszító védőbevonattal, kirajzolja a 36 x 24 mm-es szenzort, elektronikusan vezérelt rekeszének írisze 9 lekerekített lamellából áll.

nikon300

Nos, ezek után már nem maradt más hátra, mint hogy Boldog, sikerekben gazdag Új Évet kívánjak minden kedves olvasómnak!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...